A kosár jelenleg üres.
Amit a vérszegénységről tudni kell II. – Tünetek, diagnózis és kezelés
A vérszegénység (anémia) a világon millióit érinti, és számos tünetet, valamint egészségügyi problémát okozhat. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a vérszegénység tüneteit, diagnosztikai lehetőségeit és kezelési módjait.
Vérszegénység tünetei
A vérszegénység számos tünetet okozhat, ami csökkentette az oxigénszállító következményeit:
- Sápadtság ,
- Szédülés , különösen mozgás közben vagy felálláskor,
- Szokatlan vágyakozás nem ehető dolgok (pl. jég, agyag, kréta, papír) iránt,
- Koncentrációs nehézségek ,
- Fáradtság és gyengeség,
- Székrekedés ,
- Törékeny körmök és száraz haj,
- Légszomj ,
- Mellkasi fájdalom ,
- Megnövekedett pulzusszám és szívdobogásérzés,
- Megnagyobbodott nyirokcsomók , lép vagy máj.
Bizonyos vérszegénységtípusok gyulladt, fájdalmas, vörös nyelvet is okozhatnak. Súlyosabb esetben ájulás, szívroham vagy más életveszélyes állapotok léphetnek fel. Ha a fentiek fájdalmát tapasztalja, különösen fájdalmas vagy mellkasi esetben, azonnal forduljon orvoshoz!
Diagnózis
A vérszegénység diagnosztizálásához az alábbi lépések szükségesek:
1. Anamnézis és fizikai vizsgálat
Az orvos megismeri az egyén és a család kórtörténetét az örökletes vérszegénységi formák kizárására. Ezt követően fizikális vizsgálat történik.
2. Laboratóriumi vizsgálatok
A vérszegénység diagnosztizálásához és okainak meghatározásához az alábbi paraméterek vizsgálata javasolt:
- Teljes vérkép (CBC : Ellenőrzi vértestek száma, méretét, valamint a fehérvérsejtek és vérlemezkék vörös szintjét).
- Szérum vas szint : A test vasellátottságának mérése.
- Ferritin szint : A vasraktárak állapotát mutatja.
- B12-vitamin és folsav szint : Az alapvető vitaminok hiányának kimutatására.
3. Székletvizsgálat
A rejtett vérzés (pl. gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás vagy vastagbélrák) kimutatására székletvizsgálatot végezhetnek.
Kezelés
A vérszegénység kezelése a kiváltó októl függ. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb kezelési módokat:
1. Étrend és étrend-kiegészítők
Ha a táplálékkal bevitt vas, B12-vitamin vagy folát mennyisége nem elegendő, étrend-kiegészítőket javasolhatnak. Megfelelő étrenddel a vérszegénység gyakran megelőzhető vagy kezelhető. Felszívódási probléma esetén B12-vitamin injekció szükséges.
2. Gyógyszeres kezelés
Súlyosabb esetekben:
- Eritropoietin injekciók : Fokozzák a vörösvérsejt-termelést.
- Vérátömlesztés : Alacsony hemoglobinszint vagy jelentős vérveszteség esetén.
3. További kivizsgálás
Ha a kezelés nem hatékony, további vizsgálatok szükségesek, mivel a vérszegénység súlyosabb egészségügyi problémák tünete is lehet.
Tápanyagforrások a vérszegény kezelésére
Étrendi vas forrásai:
- Húsok, különösen vörös húsok (pl. marhahús),
- Őrnagy,
- Tenger gyümölcsei,
- Olajos magvak (pl. tökmag, szezámmag),
- Száraz hüvelyesek (pl. lencse, bab),
- Spenót (korlátozott felszívódású).
Magas foláttartalmú ételek:
- Marha máj,
- Avokádó,
- Olajos magvak,
- Hüvelyesek (pl. lencse, bab),
- Spárga, spenót, kelbimbó, cékla,
- Citrusfélék, banán, papaya,
- Tojás.
B12-vitamin forrásai:
- Állati eredetű termékek: hús, halak, kagylók, tojás, tejtermékek.
- Vegán étrend esetén: dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők.
Összegzés
A vérszegénység kezelésében kiemelten fontos az étrendi változtatások és a megfelelő tápanyagok pótlása. A rendszeres orvosi ellenőrzés az állapot súlyosbodásának megelőzésében, valamint a kiváltó okok pontos azonosításában.
Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc
Hivatkozásjegyzék:
Chan, C. Q., Low, L. L., & Lee, K. H. (2016). Oral Vitamin B12 Replacement for the Treatment of Pernicious Anemia. Frontiers in medicine, 3, 38. https://doi.org/10.3389/fmed.2016.00038
Eriksson, C., Henriksson, I., Brus, O., Zhulina, Y., Nyhlin, N., Tysk, C., Montgomery, S., & Halfvarson, J. (2018). Incidence, prevalence and clinical outcome of anaemia in inflammatory bowel disease: a population-based cohort study. Alimentary pharmacology & therapeutics, 48(6), 638–645. https://doi.org/10.1111/apt.14920
Merlo CM, Wuillemin WA. Diagnostik und Therapie der Anämie in der Praxis [Diagnosis and therapy of anemia in general practice]. Praxis (Bern 1994). 2009 Feb 18;98(4):191-9. German. doi: 10.1024/1661-8157.98.4.191.
Ortigues-Marty I, Micol D, Prache S, Dozias D, Girard CL. Nutritional value of meat: the influence of nutrition and physical activity on vitamin B12 concentrations in ruminant tissues. Reprod Nutr Dev. 2005 Jul-Aug;45(4):453-67. doi: 10.1051/rnd:2005038.
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171265/nutrients