A kosár jelenleg üres.
Zsírmáj I.
Kiváltó ok, Tünetek
Zsírmájról (steatosis) akkor beszélünk, amikor a zsír (túlnyomó részt atriglicerid) felhalmozódik a májsejtekben. Kis mennyiségű zsír a májban normális(5% alatt), de magasabb mennyiségben egészségügyi kockázatot jelent, a májsejtek elpusztulhatnak.
A máj akkor tekinthető zsírosnak, ha tömegének több mint 5% -a zsír.
Két típusát különböztetjük meg, az alkoholos zsímájat és a nem alkoholos zsírmájat (NAFLD – non alcoholicfattyliverdiseases). Felmérések szerint a NAFLD Európában az emberek 25-30%-át érinti.
A NAFLD kezdetben jóindulatú, de idővel steatohepatitisz (NASH), majd májfibrózis, májcirrózis léphet fel. NASH-ról(non alciholicsteatohepatitis) akkor beszélünk, amikor gyulladás, májsejtkárosodás lép fel.
Kiváltó ok
A zsírmáj akkor alakul ki, ha nagyobb mennyiségű zsír jut a májba a vérrel vagy a nyirokkal (p.: fogáys, túltáplálás), ha a zsírsavak oxidációja és felhasználása zavart szenved (pl.: túlzott alkohol bevitel), ha fokozódik a zsírsavszintézis.
a test túl sok zsírt termel, vagy nem megfelelően metabolizálja a bevitt zsiradékot. A felesleges zsír a májsejtekben tárolódik, ahol felhalmozódik, zsírmájbetegséget okozva.
Azoknál az embereknél, akik nem fogyasztanak sok alkoholt, a betegség oka kevésbé egyértelmű.
Leggyakoribb ok az alkohol, az obesitas és a 2-es típusú diabétesz.
Az alábbi tényezők játszhatnak szerepet kialakulásában:
- elhízás (Becslések szerint az elhízott felnőttek 30 - 90%-ának van NAFLD-je, és a növekvő gyermekkori elhízás következtében fiatalkorban is egyre gyakoribb.),
- magas vércukorszint
- inzulinrezisztencia(Az inzulinrezisztenciával és a magas inzulinszinttel (hiperinzulinémia)kapcsolatban kimutatták, hogy növeli a májzsír raktározását a 2-es típusú cukorbetegségben és metabolikus szindrómában szenvedő embereknél.),
- magas fruktóz bevitel
- magas vérzsírszint, különösen trigliceridszint
- nem megfelelő bélflóra (A legújabb kutatások szerint a bélbaktériumok egyensúlyhiánya hozzájárulhat a NAFLD kialakulásához.).
A kevésbé gyakori okai lehetnek a:
- terhesség,
- hirtelen fogyás,
- egyes fertőzések, pl.: hepatitis C,
- gyógyszerekmellékhatásai,
- bizonyos toxinoknak való kitettség.
Tünetek
Panaszt alig okoz, legtöbbször más okból végzett vizsgálat miatt derül fény rá.Korai felismerésében a vérkép segíthet.
- Fáradtság és gyengeség,
- enyhe fájdalom vagy teltség érzet a jobb vagy a középső hasi területen,
- májenzimek, köztük az AST, ALT,ALP általában normális vagy mérsékelten emelkedett
- emelkedett inzulinszint,
- magas trigliceridszint,
- megnagyobbodott máj vagy lép (általában fizikai vizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat következtében fedezik fel).
Súlyosabb esetekben előfordulhat:
- étvágytalanság,
- fogyás,
- hányinger és hányás,
- mérsékelt vagy súlyos hasi fájdalom,
- sárgaság
A rendszeres orvosi vizsgálatoknak köszönhetően a betegség korai szakaszban felismerhető és gyógyítható, ezért fontos, hogy rendszeresen keresse fel orvosát szűrővizsgálatok, rutin laboratóriumi vizsgálatok céljából.
Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc
Hivatkozásjegyzék:
Ahmed M. (2015). Non-alcoholicfattyliverdisease in 2015. World journal of hepatology, 7(11), 1450–1459. https://doi.org/10.4254/wjh.v7.i11.1450
Abenavoli L, Milic N, Di Renzo L, Preveden T, Medić-Stojanoska M, De Lorenzo A. Metabolicaspects of adultpatientswithnonalcoholicfattyliverdisease. World J Gastroenterol. 2016 Aug 21;22(31):7006-16. doi: 10.3748/wjg.v22.i31.7006.
Gaggini, M., Morelli, M., Buzzigoli, E., DeFronzo, R. A., Bugianesi, E., &Gastaldelli, A. (2013). Non-alcoholicfattyliverdisease (NAFLD) and itsconnectionwithinsulinresistance, dyslipidemia, atherosclerosis and coronaryheartdisease. Nutrients, 5(5), 1544–1560. https://doi.org/10.3390/nu5051544
He, X., Ji, G., Jia, W., & Li, H. (2016). GutMicrobiota and NonalcoholicFattyLiverDisease: InsightsonMechanism and Application of Metabolomics. International journal of molecularsciences, 17(3), 300. https://doi.org/10.3390/ijms17030300
Lonardo A, etal. (2017). Nonalcoholicfattyliverdisease: Evolvingparadigms. DOI:
10.3748/wjg.v23.i36.6571