időpontot foglalni
Szakrendelések
Menedzserszűrés
Foglalkozás Egészségügy
Amit a B6-vitaminról tudni érdemes
A B6-vitamin, más néven piridoxin, egy vízben oldódó vitamin, mely a szervezet számos funkciójához nélkülözhetetlen. A szervezet nem képes előállítani, ételekből vagy étrendkiegészítő által szükséges bevinnünk.
Egészségügyi előnyök
Hangulatszabályozás
A B6-vitamin fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában azáltal, hogy jelenléte szükséges az érzelmeket szabályozó neurotranszmitterek létrehozásához. (A neourotranszmitterek úgynevezett hírvivő molekulák, melyek az egyik idegsejttől a másikig „üzenetet” szállítanak.)
Emellett szerepet játszhat a homocisztein (egy aminosav) csökkentésében, melynek magas szintje összefüggésben áll a depresszióval és más pszichiátriai problémákkal.
Szerepet játszhat az agy működésének javításában és az Alzheimer-kór megelőzésében.
Vérszegénység megelőzése
A hemoglobintermelésben betöltött szerepe miatt a B6-vitamin hasznos lehet a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. A hemoglobin egy olyan fehérje, amely oxigént szállít a sejtekbe. Ha alacsony a hemoglobinszint, a sejtek nem kapnak elegendő oxigént. Ennek eredményeként előfordulhat vérszegénység, ami miatt gyengének vagy fáradtnak érezhetjük magunkat.
Szívünk egészségének fenntartása
Segíthet csökkenteni az érelzáródás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Állatokon végzett kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a B6 vitamin hiányos egyedeknél magasabb a koleszterinszint a vérben, és olyan elváltozások alakultak ki, főként magas homocisztein szint hatására,melyek artériák elzáródását okozhatják, összehasonlítva a megfelelő vitamin ellátottsággal rendelkező egyedekkel.
Daganatos megbetegedések megelőzése
Csökkentheti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Több tanulmány áttekintése szerint a kielégítő B6-vitamin szint alacsonyabb rizikót jelent a vastagbélrák és az emlőrák kialakulásában.
Szemünk egészségének fenntartása
A B6-vitamin szerepet játszhat a szembetegségek megelőzésében, különösen az időskori makuladegeneráció (AMD) rizikóját csökkenti, melyet szintén a homocisztein mennyiségének csökkentésével magyaráznak.
Hányinger csökkentése
Csökkenti a hányingert azáltal, hogy blokkolja az agyban a hányinger központot. A B6-vitamint évtizedek óta használják terhesség alatt fellépő hányinger és hányás kezelésére. Emellett az utazó betegségre (utazás következtében jelentkező hányingerre) is alkalmazzák.
Hiány, étrendi forrás, kiegészítés
Hiánya nem jellemző, mivel számos ételféleségben megtalálható. Szélsőséges diéták követésekor, ill. egyes betegségekben azonban gondolnunk kell a kiegészítésre, mint pl. károsodott vese funkció, alkoholizmus, felszívódási zavar.
Hiánytünete lehet:
A nemzetközi ajánlás szerint felnőtteknek napi 1,3-1,7 mg szükséges (RDA) (a kor előrehaéadtával növekszik az igény), melyet a változatos étrend biztosít.
Magas B6-vitamin tartalommal rendelkeznek pl. a belsőségek, mint máj, a halak, tonhal, lazac, a magas keményítő tartalmú zöldségek és gyümölcsök, mintcsicseriborsó, burgonya, banán stb.
Azokban a tanulmányokban, melyekben az egészségügyi előnyöket próbálják feltárni a szakemberek étrendkiegészítők révén magasabb dózisokat használnak, melyet étrenddel nem vagy csak nehezen lehetne elérni, így kérdéses, hogy az előnyök jelentkeznek e csak étrendi forrásból bevitt B6-vitamin hatására is. Pl. a szívbetegség, a hányinger, hányás megelőzésének, kezelésének kutatására napi 30-250 mg dózisokat alkalmaztak.
Azonban számba kell venni a túladagolás lehetőségét. Nagyobb mennyiségű B6-vitamin (több, mint100mg/nap) fájdalmat, zsibbadást eredményezhet a végtagokban, extrém magas dózis (1000mg-6000 mg/nap) idegkárosító hatású lehet. Ezért meghatároztak megengedett felső beviteli határt (UL), mely még tolerálható a szervezet számára. Ez felnőtteknél 100 mg/nap, serdülőkorú fiatalok esetében 80 mg/nap.
Nagyobb mennyiségek alkalmazásánál konzultáljunk szakemberrel, orvosunkkal!
Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc
Hivatkozásjegyzék:
Mackey A, Davis S, Gregory J. Vitamin B6. In: Shils M, Shike M, Ross A, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2005.
Herrmann W, Lorenzl S, Obeid R. Hyperhomocysteinämie und B-Vitaminmangel bei neurologischen und psychiatrischen Erkrankungen--Aktueller Kenntnisstand und vorläufige Empfehlungen Fortschr Neurol Psychiatr. 2007;75(9):515‐527. doi:10.1055/s-2007-980112
Malouf R, Grimley Evans J. The effect of vitamin B6 on cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD004393. doi:10.1002/14651858.CD004393
Seshadri S, Beiser A, Selhub J, et al. Plasma homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer's disease. N Engl J Med. 2002;346(7):476‐483. doi:10.1056/NEJMoa011613
Spinneker A, Sola R, Lemmen V, Castillo MJ, Pietrzik K, González-Gross M. Vitamin B6 status, deficiency and its consequences. Nutr Hosp. 2007;22(1):7‐24.
Vutyavanich T, Wongtra-ngan S, Ruangsri R. Pyridoxine for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Obstet Gynecol. 1995;173(3 Pt 1):881‐884. doi:10.1016/0002-9378(95)90359-3
Endo N, Nishiyama K, OtsukaA, Kanouchi H, Taga M, Oka T. Antioxidant activity of vitamin B6 delays homocysteine-induced atherosclerosis in rats. Br J Nutr. 2006;95(6):1088‐1093. doi:10.1079/bjn20061764
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press; 1998.
Axer-Siegel R, Bourla D, Ehrlich R, et al. Association of neovascular age-related macular degeneration and hyperhomocysteinemia. Am J Ophthalmol. 2004;137(1):84‐89. doi:10.1016/s0002-9394(03)00864-x
Vermeulen EG, Stehouwer CD, Twisk JW, et al. Effect of homocysteine-lowering treatment with folic acid plus vitamin B6 on progression of subclinical atherosclerosis: a randomised, placebo-controlled trial. Lancet. 2000;355(9203):517‐522. doi:10.1016/s0140-6736(99)07391-2