időpontot foglalni
Szakrendelések
Menedzserszűrés
Foglalkozás Egészségügy
Amit a B5-vitaminról tudni érdemes
A B5-vitamin, más néven pantoténsav, vízben oldódó vitamin, a többi B vitaminhoz hasonlóan segíti a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) lebontását, energiává történő átalakítását.
Egészségügyi előnyei:
Segíti a szövetek, izmok fehérjék általi felépítését. A szénhidrátok cukrokká történő lebontását. A zsírsavak és koleszterin felépítését.
Segíti a máj anyagcseréjét, a gyógyszerek és a mérgek semlegesítését.
Szükséges az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, segíti más vitaminok, mint pl. B2 vitamin felszívódását.
Hozzájárul a vörösvértest képzéshez, stressz- és nemi hormonok előállításához.
Szerepe van az idegrendszer és a szem egészségének fenntartásában.
Megfigyelések szerint enyhíti az allergia és az asztma tüneteit.
Tanulmányok szerint fontos a bőr- és hajápolásban. Hidratáló hatású, segíti a sebek gyógyulását. Étrendkiegészítőként fogyasztva csökkentette a pattanások számát valamint a hajhullást.
Egyes kutatások bizonyítják, hogy segít csökkenteni a vér koleszterin és triglicerid szintjét. Ehhez magasabb dózisú B5-vitamin bevétele szükséges, mely alkalmazása előtt kérjük ki szakember, orvos javaslatát.
B5-vitamin hiány:
Hiánya rendkívül ritka, mivel pantoténsavat szinte minden élelmiszer tartalmaz. Egészségmegőrző, változatos étrended követve hiányával nem kell számolnunk. Szélsőséges diéták követésénél vagy felszívódási problémák esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:
Állatkísérletekben a B5 vitamin megvonása bőrirritációhoz és a szőrzet elszürküléséhez vezetett, mely pantoténsav adásakor megszűnt.
Szükséglet
A nemzetközi ajánlás szerint egészséges felnőttek számára az ajánlott bevitel 5mg/ nap. Szervezetünk nem tárolja, a felesleg a vizelettel ürül. A szükséges mennyiséget a megfelelő táplálkozással vagy étrendkiegészítő segítségével kell szervezetünkbe juttatnunk.
Étrendi forrás
A B5-vitamin széles körben megtalálható az állati és a növényi eredetű termékekben egyaránt. A "pantotén" jelentése "mindenütt", mely arra utal, hogy sok élelmiszerben megtalálható, mint pl.:
A teljes kiőrlésű gabona jó forrása a B5-vitaminnak, hántolással a B5-vitamin tartalom akár 75% -a is elveszhet.
Fontos, hogy pantoténsav tartalma az ételeknek a feldolgozás során gyakran elvész, például konzervkészítés, fagyasztás és őrlés, hántolás során. A megfelelő bevitel biztosítása érdekében lehetőségekhez képest az ételeket frissen fogyasszuk. Mint minden vízoldható vitamin esetében, forraláskor a B5-vitamin tartalom elveszik az ételből (hőérzékeny).
Mellékhatások, túladagolás
Ételekből nem jellemző a túladagolás, étrendkiegészítő fogyasztása esetén, nagyon magas (napi 10-20g) dózisban fogyasztva hasmenést, vérzést okozhat.
Emellett kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel. Befolyásolhatja bizonyos antibiotikumok felszívódását, hatásának kifejtését rontja.
Kölcsönhatásba lép egyes Alzheimer kórban használatos gyógyszerrel, valamint egyes vérhigítókkal, növeli a vérzés kockázatát.
A méhpempő B5-vitamint tartalmaz, ezért vigyázni kell arra, hogy a méhpempő mellett ne fogyasszunk más kiegészítésből származó B5-vitamint. Emellett a B-vitamin komplexek is általában tartalmaznak B5-vitamint. E komplexekben leggyakrabban a B1, B2, B3, B5, B6, B9, és B12-vitamin fordul elő.
A fent említett okok miatt fontos, hogy étrendkiegészítők szedése előtt mindig konzultáljon orvosával, különös tekintettel a már fennálló megváltozott egészségi állapotú és gyógyszeres kezelés alatt álló egyénekre.
Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc
Hivatkozásjegyzék:
Davis, M., Thomas, J., van de Velde, S., Boissy, Y., Dawson, T., Iveson, R., & Sutton, K. (2011). A novel cosmetic approach to treat thinning hair. British Journal of Dermatology, 165, S24-S30.
Herbst RA, Uter W, Pirker C, Geier J, Frosch PJ. (2004). Allergic and non-allergic periorbital dermatitis: patch test results of the Information Network of the Departments of Dermatology during a 5-year period. Contact Dermatitis. 51(1):13-19.
Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Pantothenic acid. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy Press; 1998:357-373.
Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin b6, folate, vitamin B 12, pantothenic acid, biotin, and choline. National Academy (2000)
Evans, M., Rumberger, J., Azumano, I., Napolitano, J. J., Citrolo, D.,& Kamiya, T. (2014). Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: A triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Vascular Health and Risk Management, 10, 89-100
Yang, M., Moclair, B., Hatcher, V., Kaminetsky, J., Mekas, M., Chapas, A., & Capodice, J. (2014). A randomized, double-blind, placebo-controlled study of a novel pantothenic acid-based dietary supplement in subjects with mild to moderate facial acne. Dermatology and Therapy, (4)1, 93-101