Budapesti klinika
1135 Budapest,
Jász u. 33-35.
+36 1 / 800 9333
Esztergomi rendelő
2500 Esztergom,
Arany János u. 12.
+36 1 / 800 9333

Vitamin ABC - B5 Vitamin

Amit a B5-vitaminról tudni érdemes


A B5-vitamin, más néven pantoténsav, vízben oldódó vitamin, a többi B vitaminhoz hasonlóan segíti a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) lebontását, energiává történő átalakítását.

Egészségügyi előnyei:

Segíti a szövetek, izmok fehérjék általi felépítését. A szénhidrátok cukrokká történő lebontását. A zsírsavak és koleszterin felépítését.

Segíti a máj anyagcseréjét, a gyógyszerek és a mérgek semlegesítését.

Szükséges az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, segíti más vitaminok, mint pl. B2 vitamin felszívódását.

Hozzájárul a vörösvértest képzéshez, stressz- és nemi hormonok előállításához.

Szerepe van az idegrendszer és a szem egészségének fenntartásában.

Megfigyelések szerint enyhíti az allergia és az asztma tüneteit.

Tanulmányok szerint fontos a bőr- és hajápolásban. Hidratáló hatású, segíti a sebek gyógyulását. Étrendkiegészítőként fogyasztva csökkentette a pattanások számát valamint a hajhullást.

Egyes kutatások bizonyítják, hogy segít csökkenteni a vér koleszterin és triglicerid szintjét. Ehhez magasabb dózisú B5-vitamin bevétele szükséges, mely alkalmazása előtt kérjük ki szakember, orvos javaslatát.

B5-vitamin hiány:

Hiánya rendkívül ritka, mivel pantoténsavat szinte minden élelmiszer tartalmaz. Egészségmegőrző, változatos étrended követve hiányával nem kell számolnunk. Szélsőséges diéták követésénél vagy felszívódási problémák esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • fáradtság
  • depresszió
  • ingerlékenység
  • alvászavarok
  • gyomorfájdalmak
  • hányinger
  • hányás
  • zsibbadtság a végtagokban
  • izomgörcsök
  • hipoglikémia (alacsony vércukorszint)
  • visszatérő felső légúti fertőzések

Állatkísérletekben a B5 vitamin megvonása bőrirritációhoz és a szőrzet elszürküléséhez vezetett, mely pantoténsav adásakor megszűnt.

Szükséglet

A nemzetközi ajánlás szerint egészséges felnőttek számára az ajánlott bevitel 5mg/ nap. Szervezetünk nem tárolja, a felesleg a vizelettel ürül. A szükséges mennyiséget a megfelelő táplálkozással vagy étrendkiegészítő segítségével kell szervezetünkbe juttatnunk.

Étrendi forrás

A B5-vitamin széles körben megtalálható az állati és a növényi eredetű termékekben egyaránt. A "pantotén" jelentése "mindenütt", mely arra utal, hogy sok élelmiszerben megtalálható, mint pl.:

  • Sertés, csirke, pulyka, kacsa, marhahús, nagyobb mennyiségben, a belsőségekben, mint például máj és vese,
  • lazac, kagyló,
  • teljes kiőrlésű kenyér és gabonafélék, búzacsíra, zabliszt.

A teljes kiőrlésű gabona jó forrása a B5-vitaminnak, hántolással a B5-vitamin tartalom akár 75% -a is elveszhet.

  • Tojássárgája, tej, joghurt és tejtermékek,
  • hüvelyesek, mint lencse, zöldborsó, szójabab,
  • gombák, avokádó, brokkoli, édesburgonya, kukorica, karfiol, kelkáposzta, paradicsom,
  • sörélesztő,
  • magvak, mint földimogyoró, napraforgómag.

Fontos, hogy pantoténsav tartalma az ételeknek a feldolgozás során gyakran elvész, például konzervkészítés, fagyasztás és őrlés, hántolás során. A megfelelő bevitel biztosítása érdekében lehetőségekhez képest az ételeket frissen fogyasszuk. Mint minden vízoldható vitamin esetében, forraláskor a B5-vitamin tartalom elveszik az ételből (hőérzékeny).

Mellékhatások, túladagolás

Ételekből nem jellemző a túladagolás, étrendkiegészítő fogyasztása esetén, nagyon magas (napi 10-20g) dózisban fogyasztva hasmenést, vérzést okozhat.

Emellett kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel. Befolyásolhatja bizonyos antibiotikumok felszívódását, hatásának kifejtését rontja.

Kölcsönhatásba lép egyes Alzheimer kórban használatos gyógyszerrel, valamint egyes vérhigítókkal, növeli a vérzés kockázatát.

A méhpempő B5-vitamint tartalmaz, ezért vigyázni kell arra, hogy a méhpempő mellett ne fogyasszunk más kiegészítésből származó B5-vitamint. Emellett a B-vitamin komplexek is általában tartalmaznak B5-vitamint. E komplexekben leggyakrabban a B1, B2, B3, B5, B6, B9, és B12-vitamin fordul elő.

A fent említett okok miatt fontos, hogy étrendkiegészítők szedése előtt mindig konzultáljon orvosával, különös tekintettel a már fennálló megváltozott egészségi állapotú és gyógyszeres kezelés alatt álló egyénekre.

 

Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Davis, M., Thomas, J., van de Velde, S., Boissy, Y., Dawson, T., Iveson, R., & Sutton, K. (2011). A novel cosmetic approach to treat thinning hair. British Journal of Dermatology, 165, S24-S30.

Herbst RA, Uter W, Pirker C, Geier J, Frosch PJ. (2004). Allergic and non-allergic periorbital dermatitis: patch test results of the Information Network of the Departments of Dermatology during a 5-year period. Contact Dermatitis. 51(1):13-19.

Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Pantothenic acid. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, D.C.: National Academy Press; 1998:357-373.

Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin b6, folate, vitamin B 12, pantothenic acid, biotin, and choline. National Academy (2000)

Evans, M., Rumberger, J., Azumano, I., Napolitano, J. J., Citrolo, D.,& Kamiya, T. (2014). Pantethine, a derivative of vitamin B5, favorably alters total, LDL and non-HDL cholesterol in low to moderate cardiovascular risk subjects eligible for statin therapy: A triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Vascular Health and Risk Management, 10, 89-100

Yang, M., Moclair, B., Hatcher, V., Kaminetsky, J., Mekas, M., Chapas, A., & Capodice, J. (2014). A randomized, double-blind, placebo-controlled study of a novel pantothenic acid-based dietary supplement in subjects with mild to moderate facial acne. Dermatology and Therapy, (4)1, 93-101