Budapesti klinika
1135 Budapest,
Jász u. 33-35.
+36 1 / 800 9333
Esztergomi rendelő
2500 Esztergom,
Arany János u. 12.
+36 1 / 800 9333

Vitamin ABC - B2 Vitamin

Amit a B2-vitaminról tudni érdemes


A B2-vitamin (riboflavin) vízben oldódó vitamin.Az élelmiszeripar főként élelmiszer színezékként használja.

A B1-vitaminhoz hasonlóan részt vesz a tápanyagok energiává történő átalakításában. Segíti a vörösvérsejt képzést, szükséges a B3- és a B6-vitamin aktív formává történő átalakításához.

Kutatások szerint pozitív szerepet játszhat a migrénes fejfájás rohamai gyakoriságának és időtartamának csökkentésében.

Étrendi források

A kiegyensúlyozott, változatos étrendet követők általában elegendő B2 vitaminhoz juttatják szervezetüket.

Fontos forrás a tej, tejtermékek. Jelen van továbbá az alábbi termékekben:

  • máj
  • tojássárgája
  • vörös hús
  • lazac
  • tonhal
  • szójabab
  • mandula
  • gabonafélék

Megjegyzendő, hogy a riboflavin fényre érzékeny, így az élelmiszerek feldolgozása közben károsodhat. Főként a gabonafélékben sokszor mesterségesen hozzáadott mikrotápanyagként szerepel, mivel a természetes riboflavin tartalmuk elvész.

Ezen kívül színezékként használják, főként édességeknél (pl. gumicukor). Ha sokatfogyasztunk belőle vizeletünket sötét sárgára színezi.

A folyamatos (mindennapi) étrendi bevitel fontos, mivel szervezetünk csak elenyésző mennyiségben képes tárolni a májban, szívben, vesékben.

Felnőtteknek 1-1,3 mg/nap az ajánlott napi bevitel (RDA). Terhes nők esetén 1,4 mg/nap, laktáló nőknél 1,6 mg/nap a nemzetközi ajánlás.

Hiánya

Fejlett országokban a B2-vitamin hiány ritkán fordul elő. Rizikója a helytelen étrend (divat vagy tápanyagcsoportokat kizáró diéták) követése, időskor, vegetáriánus sportolók, alkoholizmus, felszívódási zavarokat okozó betegségek, mint lisztérzékenység (cöliákia), Chron (gyulladásos bélbetegség).

Hiánya esetén nyelvgyulladás, vérszegénység, valamint bőr- és szemproblémák jelentkezhetnek.

Magával vonja a B3- és B6-vitamin nem megfelelő anyagcseréjét, aktiválódását.

Kockázat különösen terhes állapotban van jelen, amikor is befolyásolja a magzat növekedését, hiánya növeli a terhesség alatti magas vérnyomás kilakulásának kockázatát, mely életveszélyes is lehet.

Túladagolás

Túladagolásának veszélye elenyésző, mivel a felesleg a vizelettel ürül. Kiválasztósásának hiánya esetén májkárosodás léphet fel.

Megengedett felső beviteli érték (UL) meghatározás az előbb említett okból kifolyólag nincsen.

Étrendkiegészítés hatása

B2-vitamin hiányos állapotban, étrendkiegészítő formájában történő bevitel esetén a jótékony hatás számottevő.

Jelentősen csökkenthetik a vérnyomást és a szívbetegség kockázatát azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak a szívbetegségekre.

Nagy dózisban (napi 2x200mg) fogyasztva jelentősen csökkentheti a migrént.

Bár elegendő számú kutatás nem áll rendelkezésre, feltételezik, hogy csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Namazi N, et al. (2015). Supplementation with riboflavin (vitamin B2) for migraine prophylaxis in adults and children: A review. DOI: doi.org/10.1024/0300-9831/a000225

Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. Neurology. 1998;50(2):466‐470. doi:10.1212/wnl.50.2.466

Wilson CP, Ward M, McNulty H, et al. Riboflavin offers a targeted strategy for managing hypertension in patients with the MTHFR 677TT genotype: a 4-y follow-up. Am J Clin Nutr. 2012;95(3):766‐772. doi:10.3945/ajcn.111.026245

Wilson CP, McNulty H, Ward M, et al. Blood pressure in treated hypertensive individuals with the MTHFR 677TT genotype is responsive to intervention with riboflavin: findings of a targeted randomized trial. Hypertension. 2013;61(6):1302‐1308. doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.01047

Mayo Clinic Staff. (2014). Preeclampsia: Complications

Bassett JK, Hodge AM, English DR, Baglietto L, Hopper JL, Giles GG, et al. Dietary intake of B vitamins and methionine and risk of lung cancer. Eur J Clin Nutr 2012;66:182-7.